Web Analytics Made Easy - Statcounter

تین‌نیوز | 

کارشناس مرکز کنترل و فرمان متروی تهران در مورد اهمیت برنامه زمان‌بندی حمل‌ونقل ریلی و مترو با تاکید بر این‌که برای انجام هر کاری باید برنامه مخصوصی تدوین شود تا از همه عوامل موجود و ظرفیت‌ها حداکثر استفاده به عمل آید، گفت: در آمد و شد قطارها، «وقت» از اهمیت به‌سزایی برخوردار بوده و به‌طور کلی بهره‌برداری در حمل‌ونقل ریلی و مترو بر اهمیت وقت بنا شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به‌گزارش تین‌نیوز، اسماعیل درگاهی در گفت‌وگو با این شبکه خبری افزود: در شبکه مترو هرچه تردد قطارها بیشتر و فاصله گذار کمتر باشد برای وقت و تطبیق آن، ارزش بیشتری قائل می‌شوند.

او اظهار کرد: از طرفی چون در مرتب بودن ساعات مختلف حرکت قطارها در ایستگاه‌های شبکه مترو خود کارکنان مرتبط وظایف عملیاتی نیز نقش بسیار مهمی در تعیین زمان حرکت قطارها به عهده دارند، از این رو، تمام اجزای سیستم مترو در تطبیق ساعات خود نهایت کوشش را انجام می‌دهند.

 وی افزود: «قابلیت اطمینان» یک پارامتر کلیدی در شبکه حمل‌ونقل ریلی و مترو است که سطح خدمات‌رسانی به مشتریان را بالا نگاه می‌دارد به همین دلیل یکی از مشخصه‌های مهم حمل‌ونقل ریلی و مترو وجود نظم و ترتیب و حسن جریان و دقت عمل در امور تردد قطارها در شبکه است.

این کارشناس تاکید کرد: می‌توان گفت یکی از بزرگترین عواملی که در بدو امر، کارمندان و سپس عموم مردم را به وقت شناسی و استفاده از کوچکترین فرصت‌ها وا می‌دارد این است که قطارهای حمل‌ونقل ریلی و مترو در زمانی که قبلاً برای آنها تعیین شده از مبدأ حرکت کرده و سیر خود را درتمام مدت حرکت در هر ایستگاه طبق ساعات مقرر ادامه داده و در وقت تعیین شده نیز به مقصد برسند.

به گفته وی این قبیل پیش‌بینی‌ها و زمانبندی‌ها که به استفاده بهینه از ظرفیت‌های شبکه ریلی و قطارها بازمی‌گردد و به اشکال مختلفی تنظیم می‌شود، برنامه زمان‌بندی حرکت قطارها نام دارد.

به گزارش تین‌نیوز، درگاهی حداکثر استفاده از وقت با تنظیم برنامه زمان‌بندی قابل اجرا و مرتب را یکی از فواید تنظیم و اجرای برنامه زمان‌بندی تردد قطارها دانست و گفت: با این کار از نیروی کشش، واگن، ظرفیت خط، ایستگاه و همچنین از همه مأموران ایستگاه و قطار نیز استفاده کامل به عمل خواهد آمد.

او افزود: وجود برنامه صحیح و منظم همچنین باعث می‌شود کلیه کارکنانی که با حرکت قطارها در ارتباط هستند، به‌موقع اقدامات لازم را در مورد تهیه مقدمات عملیات سیر و حرکت قطارها تنظیم کرده و اعزام قطار را انجام دهند و در نهایت وظایف محوله را به نحو احسن به انجام برسانند.

کارشناس مرکز کنترل و فرمان متروی تهران گفت: همچنین مسافران و شهروندان نیز وقت خود را با برنامه زمانی حمل‌ونقل ریلی و مترو تطبیق داده و در نتیجه از زمان خود کمال استفاده را می‌کنند که البته در سیستم‌های حمل‌ونقل ریلی و متروی پیشرفته به قدری نسبت به اجرای برنامه تنظیمی اهتمام دارند که متعهد می‌شوند خسارت دیرکرد قطار را مطابق ارزش روز به مسافران پرداخت نمایند.

درگاهی استفاده کامل از پتانسیل کارکنان فنی و جلوگیری از اتلاف وقت آنان را یکی دیگر از فواید تنظیم و اجرای برنامه زمان‌بندی تردد قطارها ذکر و خاطرنشان کرد: استفاده بهینه از ظرفیت خطوط در شبکه حمل‌ونقل ریلی و مترو، جلوگیری از توقف بیهوده قطار، نظم قطارها در رفت و آمد و جلوگیری از بروز سانحه و انجام بهینه عملیات بهره‌برداری، از دیگر فواید تنظیم و اجرای برنامه زمان‌بندی تردد قطارها در شبکه حمل‌ونقل ریلی و مترو است.

منبع: تین نیوز

کلیدواژه: مترو حمل و نقل ریلی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tinn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تین نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۶۴۴۱۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۳۳۰۰ کیلومتر پروژه ریلی در حال ساخت در کشور داریم

به گزارش خبرنگار مهر، خیرالله خادمی امروز سه‌شنبه در حاشیه بازدید از پروژه راه‌آهن لرستان، اظهار داشت: در حال حاضر سه هزار و ۳۰۰ کیلومتر پروژه ریلی در کشور فعال داریم.

وی عنوان کرد: ریل‌های موجود در کشور، ۱۵ هزار کیلومتر است.

معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه سال گذشته احداث ۴۷۰ کیلومتر پروژه ریلی در کشور برنامه‌ریزی‌شده بود که از این میزان حدود ۲۴۰ کیلومتر به بهره‌برداری رسید، عنوان کرد: امسال هم برنامه این است که بالای ۲۰۰ کیلومتر پروژه ریلی در کشور تکمیل و بهره‌برداری شود.

خادمی، ادامه داد: متوسط ساخت ریل در کشور نزدیک ۱۹۰ کیلومتر در سال است، اگر منابع مالی در اختیار قرار گیرد، امیدواریم بتوانیم سالانه ۵۰۰ کیلومتر مسیر ریلی را احداث کنیم.

وی با بیان اینکه در بودجه سه هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان برای پروژه‌های ریلی در نظر گرفته شده، اما این میزان کفاف کار را نمی‌دهد، افزود: بااین‌وجود برنامه ما این است که ۲۴۰ کیلومتر ریل را امسال تحویل بدهیم.

کد خبر 6099634

دیگر خبرها

  • کلید درب‌های فضای مجاز‌ی باید اختیار خودمان باشد
  • رفع ایراد ۷۰۰۰ واگن باری بدون ترمز در دولت سیزدهم
  • ◄ تاکید بر احداث، توسعه و تکمیل پایانه ها و پارکینگ های شبکه مترو تهران + عکس
  • راهنمای حمل بین‌المللی بارهای شکننده و حساس
  • 4 نکته درباره تعطیلی دفتر الجزیره در اسرائیل
  • آموزش: چند نکته برای افزایش سرعت اینترنت
  • مسئولیت تغییر رنگ چراغ های راهنمایی و رانندگی با شهرداری است​!
  • ۳۳۰۰ کیلومتر پروژه ریلی در حال ساخت در کشور داریم
  • نکته مهمی که در توقیع امام زمان (عج) به شیخ مفید اشاره شد
  • ورود قطار ۵ ستاره به شبکه ریلی همدان